Druiven Michel
Michel Dekerk
Roelandsheide 6 3080 Duisburg
gsm: 0478/55.89.38
Contact

Openingsuren:
elke dag van 8:30-12:00 en 13:30-19:00

Begin

Polydore Dekerk is in '24-'25 begonnen met perziken te telen onder glas op de kapucienenstraat 17. Er waren ook enkele kleinere serres met druiven . In de winter werden er groenten geteeld: tuinkers, spinazie, peterselie. Als er genoeg geld was, werden er serres bijgeplaatst. Zo werden er ook 2 serres geplaatst op de roelandsheide 6. In '40 breekt de oorlog uit en ligt het bedrijf 5 jaar stil. Na de oorlog is hij terug begonnen en zijn er direct een aantal serres bijgezet.

Frans en Denise in een serreIn '52 trouwt zijn zoon Frans Dekerk met Denise Charlier en begin jaren 60 verhuizen deze met hun gezin naar de roelandsheide 6. Daar nemen ze de serres over en starten hun eigen bedrijf: Druiven DC. Ondertussen is de teelt van perziken niet meer rendabel en daarom begint Frans direct met druiven. Ondertussen is het op de kapucienenstraat aan het uitdoven. Toen de EEG werd opgericht, zijn er veel serristen moeten stoppen. Frans en Denise zetten voort, dankzij de groenten die ze in de winter telen. In '74 breekt er een oliecrisis en is er weer moeilijke periode. Dit gebeurde enkele jaren later weer. in '91 gaan Frans en Denise op pensioen en laat hij de zaak over aan de jongste zoon. Frans en Denise waren evenwel niet uit de serre te houden.

Overname

Michel in een serreMichel Dekerk is geboren in augustus '59 en is opgegroeid in een gezin van 5 kinderen. Hij heeft een diploma gehaald aan de tuinbouwschool de PITEL(provinciaal instituut voor tuin en landbouw, tegenwoordig 'de wijnpers'). In 1991 neemt Michel de zaak over van Frans en Denise. Ook hij doet nog enkele jaren onderteelt van groenten: selder, spinazie en veldsla. 2008 stopt hij hier wel mee omdat de prijzen om te stoken niet werden teruggewonnen door de groenten te verkopen. In principe zouden de druivenserres dan ook leeg moeten zijn voor half september.

Van zodra de bloei begint, worden enkel nog biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Door de vele crisissen blijft Michel als een van de weinige serristen met als hoofdberoep, een vijftiental, over in de druivenstreek. Deze serristen hebben een unie opgericht: De Unie Der Serristen.